fbpx Peter Jörgen Ratje – URBAN by ESNY

Peter Jörgen Ratje

Peter blev färdigutbildad mäklare år 2006, efter studier på Högskolan i Gävle. Peter växte upp med mäklarbrancshen då hans far drev flertal mäklarbyråer runt om i Västermaland, vilket också gjort att mäkleriet alltid har varit ett naturligt inslag i hans vuxna arbetskarriär. Som komplement till mäkleriet har Peter har även en gedigen erfarenhet inom fastighetsutveckling och var bland annat med vid utbyggnationen av ”nya” terminal 5 på Arlanda.

Peter är avslappnad och bekväm i sin mäklarroll, vilket är resultatet av hans långa erfarenhet och den kunskap som han besitter. Som mäklare och sin roll som opartisk mellanman, så bemöts alltid eventuella säljare, köpare och spekulanter på ett trevligt sätt, vilket medför att alla parter känner sig trygga och bekväma i affärer som de vägleds i. Peter tar sig tid för sina specifika uppdrag. Han samlar på sig information och skapar sig en noggrann bild över varje försäljning, just för att hans  säljare och köpare ska kunna känna sig trygga. Peter är rak och tydlig, och drivs av att alla ska känna sig nöjda och uppskatta den kompetens som han besitter inom försäljning, men också framförallt sin kunskaper om bygg och fastighetsutveckling. Det har resulterat i att Peter har haft flera prisrekord i Sverige med höga kvm/ priser och förmedlat affärer i hundramiljonersklassen. Peter uppskattar en bredd i sina uppdrag. Då får han en variation i utmaningar och mänskliga möten. Förra året sålde Peter lägenheter inne i Stockholms innerstad och ut till Storstockholmsområdena, men klämde även in försäljningar som kedjehus i Västerås och lägenheter med havsutsikt på Gotland. Inget uppdrag är för långt bort eller för komplicerat. Att kunna kombinera en försäljning i Trosa Skärgård i den högre prislappen samtidigt som man säljer en etta i Järvaområdet samma dag har sin charm och den vackra miljön är ständigt nära tillhands om man väljer att se den och lyfter upp blicken. Diskretion och respekt för sina kunder är högt prioriterat, då en fastighetsförsäljning är bland de största affärerna människor gör i sina liv. Därmed är försiktighet och tydlighet i kommunikationer, samt vägledning en konst som måste balanseras på rätt sätt. 

Peters bästa råd som mäklare är att vara lyhörd, förstående och trevlig. Det är viktigt att kunna vara glad och sprida en positiv nästintill skämtsam atmosfär samtidigt som man måste visa tydlighet och vara rak i processen som man som mäklare styr åt parterna. Man måste vara långsiktig i sitt tänkande vilket inger en trygghet. Den kunskap som Peter besitter inom ombildningsprocesser och byggnation, är en stor tillgång vilket uppskattas av Peters kunder. Peter är mycket pricksäker i sina värderingar och slutpriser är hans kvitto på att han är den mäklaren som har den rätta erfarenheten i ryggen i form av teori, praktik samt framförallt egen erfarenhet inom yrket. Lerning by doing, inte vara rädd för att göra misstag och hårt arbete är bra grundstenar. 

Det bästa med mäklaryrket är friheten och rörligheten som gör arbetet blir så fartfyllt och roligt. Att möta människor och ha den social kontakten är det få som är priviligierade att ha i sin yrkesroll. 

Det första jag tittar på är om jag bör ta av mig skorna eller ej. Är det ett kundmöte och eventuellt försäljningsuppdrag som mötet handlar om i bostaden så är det första jag tittar på Kunden/ människan/ Säljaren. Därefter tar jag i hand och stämmer av säljarens önskemål om hur de vill visa upp sitt hem för mig. I hemmet så tittar jag på allt tekniskt och ekonomiskt. Jag vill kunna allt om mitt ”objekt” som jag förmedlar. 

På fritiden spenderar Peter sin tid med familj och vänner. Är gärna i sitt torp i Bergslagen och slappnar av i symbios med djur och natur. Hundpromenader i skogen samt kajakpaddling till olika historiska och kulturella platser är något magiskt som han uppskattar mycket. En favorit som Peter har, är att ta med sig hundarna på promenad till Ebba Brahes Lusthus som nyligen har restaurerats och är inskrivet på världsarvslistan. En annan dag blir det golfspelande eller en motorcykeltur till Ängelsberg och Oljeön. Från Nacka och skärgården där han är bosatt, tar han sig gärna med båt hela vägen upp till Bergslagen, vilket är helt fantastiskt och unikt och okänt för många infödda 08:or. Där blandas exotiska miljöer och industrihistoria, med ingenjörskonst och kulturella platser i form av slussar, kungliga slott, herrgårdar, torp gamla bruk och gruvor. Diskreta och lite mer undangömda sjötomter eller gods i havs/ sjömiljöer är något som Peter aldrig äter sig mätt på.

Peters tips som mäklare är att vara påläst och i tid.

Peter har idag sitt drömboende i Nacka vilket är det bästa av vad han anser två världar, storstad och skärgård.

Peters sålda objekt
Såld
Järna Römora 32 4 rok    176 kvm
Såld
Bergshamra Dansbanevägen 6 3 rok    76 kvm